Či už nakupujete sebelíp, mali by ste tiež vedieť, ako potraviny správne skladovať, aby vám dlho vydržali. Pokiaľ chcete pri spotrebe potravín skutočne ušetriť a byť efektívny, potom by ste mali poznať pár základných pravidiel. Pokúsili sme sa je pre vás zhrnúť do pár bodov.
Ako vyzrieť na skladovanie potravín? Jednoducho. Stačí si zopakovať, aké potraviny by ste vlastne mali kde skladovať. Práve zlým skladovaním im totiž výrazne skracujete životnosť a ovplyvňujete ich kvalitu a konzistenciu. Trebárs konečne spoznáte príčinu, prečo sa vám zakaždým v chladničke skazia paradajky. Alebo napríklad banány.
Čo patrí do chladničky
Do chladničky vo svojom základe patria mliečne výrobky – jogurty, syry, mlieko, maslo. Ďalej vajíčka, mäso, ryby. Vedľa nešliapnete ani s niektorými druhmi ovocia, ako sú jablká, hrušky. Ďalej to sú niektoré druhy zeleniny ako je brokolica, karfiol a ďalšie hlúbiková zelenina alebo šalátové mixy.
NÁŠ TIP: Ako vybrať chladničku?
Ako správne skladovať potraviny v chladničke
- nikdy do chladničky nedávajte ovocie a zeleninu v plastovom vrecku z obchodu
- všetko ovocie okrem bobuľovín dávajte do chladničky neumyté, suché
- mäso a ryby ukladajte v spodnej polici
- potraviny na seba nevrstvite a nechajte medzi nimi a stenou chladničky dostatok miesta
- dvere chladničky otvárajte krátko a rýchlo, aby ste sa vyhli tepelným stratám
- do najnižšej police patria najrýchlejšie sa kaziace potraviny
- teplé alebo horúce pokrmydo chladničky nepatria
Čo nepatrí do chladničky
Hoci sa môže pre vás jednať o automatickú vec, niektoré potraviny do chladničky skrátka nepatria, hoci sme zvyknutí ich tam dávať leta. Do chladničky nedávajte paradajky, uhorky, cukety alebo papriky. U tých totiž chlad zastavuje proces dozrievania a zeleninu pripravuje o jej chuť. Rovnako tak do chladničky nedávajte zemiaky, cibuľu alebo cesnak. Tie patria do tmavého chladnejšieho miesta, kde je sucho. Vyvarujte sa tiež exotickým potravinám – avokáda, ananásy, manga, citróny alebo banány patria do izbovej teploty.
Na čo si dať pozor
- do chladničky tiež nepatrí káva
- olej v chladničke môže zmeniť konzistenciu a hustnúť, výnimku tvoria oleja z orechov
- čokoládu skladujte mimo chladničku, má tendenciu preberať pachy
- pečivo tiež do chladničky nepatrí, ak ho chcete uchovať čerstvé, dajte ho zamraziť
Ktoré potraviny vydržia pri izbovej teplote?
- plechovky,
- kečup,
- med,
- oleje,
- horčica,
- pálivé omáčky
- alebo octy.
Ako skladovať suché potraviny
Suché potraviny ako sú obilniny, múky, ryža, semienka, mak alebo cestoviny, skladujte zvlášť a v uzavretých nádobách. Ideálne sú vzduchotesné dózy, ktoré udržia vaše potraviny čerstvé a uchráni ich od vlhkosti i škodcov.
NÁŠ TIP: Ako bojovať so škodcami v byte? Poraďte si s muškami či mravcami v kuchyni.
Vákuové dózy majú navyše na viečku špeciálny ventil, ktorým odsajete vzduch a vo vnútri sa vytvorí vákuum. To zaručí, že budú potraviny dlhšie čerstvé. Využiť ale môžete aj klasické dózy, krabičky, koreničky alebo napríklad uzatvárateľné sáčky.