Špargľa je chutná a zdravá zelenina, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Základom úspechu pri jej príprave je správny čas varenia. Je dôležité, aby nebola tvrdá, ale ani rozvarená. Prečítajte si, ako si vybrať tú najčerstvejšie špargľu a ako ju čo najlepšie tepelne upraviť.
Aký je rozdiel medzi zelenou a bielou špargľou?
Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva najmä v podmienkach pestovania. Zelená špargľa rastie nad zemou, zatiaľ čo biela špargľa rastie pod zemou.
Zelená špargľa má na rozdiel od bielej prístup k slnečnému svetlu. To jej umožňuje produkovať chlorofyl, vďaka čomu sa sfarbuje do zelena.
Biela špargľa rastie v zemi a nemá prístup k slnečnému svetlu, takže nemôže produkovať chlorofyl a zazelenať sa.
Aký je rozdiel v chuti?
Zelená špargľa má trávnatú chuť. Biela špargľa je jemne horkastá s prímesou sladkosti. Zelená špargľa je vo všeobecnosti zdravšia ako biela. Obsahuje totiž viac vitamínov a minerálov.
Ako vybrať čerstvú špargľu?
Sezóna špargle
Sezóna špargle sa začína na jar. Trvá od polovice apríla do konca júna. Toto je najlepšie obdobie na vyberanie tých najčerstvejších kúskov. Špargľa je síce dostupná počas celého roka, no ak vám záleží na chuti a nutričných hodnotách, snažte sa ju konzumovať najmä počas sezóny.
Charakteristika čerstvosti
Pri vyberaní špargle v obchode alebo na trhu začnite ohmatávaním. Zaobchádzajte so špargľou opatrne, aby ste ju nepoškodili. Jemne ju ohmatajte – čerstvé stonky by mali byť pevné, hladké a rovné.
Zelená špargľa by mala mať sýtozelenú farbu po celej dĺžke. Teda, okrem spodnej časti stonky, kde je sfarbená do biela. Vrásky na stonkách a matný zelený odtieň vám môžu naznačiť, že zelená špargľa nie je čerstvá. Dávajte si pozor na čerstvosť najmä mimo sezóny.
Stonky čerstvej špargle by mali byť rovné – nie ochabnuté. Pozorujte aj špičky špargle, ktoré by mali byť uzavreté a pevné. Ak sú mäkké a začínajú sa rozťahovať, špargľu nekupujte.
Čerstvá biela špargľa by mala mať rovnaké vlastnosti ako zelená špargľa – s výnimkou zeleného sfarbenia.
Ako skladovať špargľu?
Ak chcete, aby si špargľa zachovala čo najviac chuti a vydržala čo najdlhšie, použite tento spôsob skladovania:
Skladovanie v pohári s vodou
Najskôr odstrihneme približne pol centimetra z tvrdých koncov špargle. Potom ju postavíme vo vzpriamenej polohe do nádoby s vodou a uložíme do chladničky. Je dôležité, aby v nádobe nebolo priveľa vody. Stačí 1 cm studenej vody na dne. Takto môžeme skladovať špargľu v chladničke zhruba 4 až 5 dní.
Recepty na prípravu špargle
Ak ste si vybrali tú najčerstvejšiu špargľu, je čas na jej tepelnú úpravu. Tu sú 3 spôsoby, ako pripraviť špargľu.
Ako pripraviť špargľu na pare
Príprava špargle na pare je jednoduchá a zdravá zároveň. Tento typ tepelnej úpravy zachováva v zelenine najviac minerálov a vitamínov.
Ingrediencie
- 2 zväzky zelenej špargle
- Maslo
- Soľ a korenie
- Voda
Postup
Najskôr si špargľu dôkladne opláchneme v studenej vode. Opatrne ju osušíme čistou utierkou a každý výhonok ohneme, aby sa odlomila tvrdá časť špargle (spodná časť stonky). Na odstránenie tvrdej časti môžeme použiť aj nôž.
Vytiahneme si vysoký hrniec s pokrievkou, do ktorého umiestnime parný košík. Pridáme do hrnca trochu vody. Je dôležité, aby sa voda nedotýkala parného košíka.
Vodu varíme na strednej teplote a keď zovrie, opatrne vložíme do parného košíka špargľu. Odporúčame vám použiť kliešte, aby ste si chránili ruky pred popálením.
Špargľu v hrnci prikryjeme pokrievkou a pripravujeme na pare 5 až 7 minút. Doba varenia sa líši v závislosti od hrúbky špargle a od toho, ako mäkkú ju chcete mať.
Po uvarení špargľu zlejeme, dáme na tanier a pokvapkáme maslom. Ak patríte k vegánom, môžete namiesto masla použiť olivový olej. Uvarenú špargľu dochutíme soľou a korením a podávame ju teplú.
Ako pripraviť špargľu v osolenej vode
Recept na uvarenú špargľu je rýchly a jednoduchý. Hlavným kľúčom úspechu je správna dĺžka varenia.
Ingrediencie
- 1 zväzok zelenej špargle
- Voda
- Soľ
Postup
Vyberieme si vysoký hrniec, do ktorého nalejeme 5 šálok vody. Vodu privedieme do varu. Medzitým si špargľu opláchneme studenou vodou a osušíme čistou utierkou. Po vysušení treba odstrániť tvrdé konce.
Náš tip: Ak vaša špargľa nie je čerstvá, ošúpte približne tri centimetre stonky pomocou škrabky. Vďaka tomu bude špargľa jemnejšia a chutnejšia.
Keď nám voda zovrie, pridáme soľ podľa chuti a opatrne vložíme špargľu do hrnca. Špargľu varíme na miernom ohni v osolenej vode približne 6 až 8 minút. Po uvarení by mala byť krehká. Jej čas varenia treba prispôsobiť hrúbke a čerstvosti.
V rámci kontroly môžeme do špargle pichnúť vidličkou Zistíme tak, či sú stonky dostatočne mäkké.
Uvarenú špargľu môžeme poliať olivovým olejom alebo maslom. Je skvelou prílohou k pečenému a marinovanému mäsu.
Ako pripraviť špargľu na panvici
Toto je jeden z najchutnejších spôsobov, ako pripraviť špargľu.
Ingrediencie
- 1 zväzok čerstvej špargle
- 2 strúčiky mletého cesnaku
- Maslo
- Soľ a korenie
Postup
Na začiatok si pripravíme špargľu. Umyjeme ju v studenej vode a osušíme papierovou alebo čistou látkovou utierkou. Odrežeme tvrdú časť spodnej stonky nožom.
Nachystáme si veľkú panvicu, na ktorej si na miernom ohni rozohrejeme maslo (ako alternatívu môžeme použiť olivový olej).
Keď sa nám maslo rozpustí, pridáme cesnak, teplotu stiahneme a miešame. Cesnak sa môže rýchlo spáliť, takže ho opražíme iba krátko, približne 1 minútu.
Potom pridáme špargľu, ktorú sme si vopred pripravili. Je dôležité, aby sa každá stonka dotýkala panvice. Ak máte menšiu panvicu, nesnažte sa na ňu tlačiť viac ako jednu vrstvu špargle. To by iba predĺžilo čas prípravy a stonky by boli nerovnomerne prepečené. Ak je to potrebné, pripravujte ju po častiach.
Špargľu pražíme na panvici približne 6 až 9 minút, dokedy nezmäkne. Občas špargľu premiešame, aby sa nám prepiekla rovnomerne z oboch strán. Príprava väčšej špargle môže trvať dlhšie.
Špargľu pripravenú na panvici osolíme, okoreníme a podávame teplú. Môžeme ju posypať parmezánom alebo poliať holandskou omáčkou.
Je tenšia špargľa chutnejšia?
Hovorí sa, že tenšia špargľa je chutnejšia a jemnejšia ako tá hrubšia. Toto tvrdenie je však mýtus. Ak je špargľa správne pripravená, mala by byť chutná v akejkoľvek veľkosti. Doba varenia sa, samozrejme, mierne líši. Tenké stonky sa uvaria rýchlejšie ako hrubé stonky.
Tipy na servírovanie špargle
Kreativite sa v kuchyni medze nekladú. Takže špargľu môžete servírovať doslova a do písmena k čomukoľvek. Podstatné je iba to, aby vám jedlo chutilo. Vieme však, že pri častom varení je niekedy náročné nájsť inšpiráciu, a preto sme si pre vás pripravili zopár tipov na servírovanie.
- Vajíčko uvarené na tvrdo roztlačíme pomocou vidličky a zmiešame s horčicou a olivovým olejom. Vznikne nám omáčka, ktorá sa perfektne hodí k pečenej a varenej špargli.
- Špargľu môžeme poliať citrónovou, pomarančovou alebo limetkovou šťavou pre zvýraznenie chuti.
- Špargľu zabalíme do slaninky, posypeme syrom a zapečieme.
- Pečenú špargľu na panvici podávame k rizotu s kúskami parmezánu.
- Parená a uvarená špargľa sa skvele hodí k zemiakom a pečenému lososovi.
- Na vrch varenej alebo zapečenej špargle položíme špenát a polejeme ju holandskou omáčkou.
- Špargľu podávame s plátkom teplého hovädzieho alebo kuracieho mäsa.
Prečo je špargľa zdravá?
Podporuje vývoj tela
Špargľa je bohatá na vitamíny skupiny b nazývané foláty. Tieto živiny patria medzi základné a sú potrebné najmä v období rastu – teda počas tehotenstva aj dospievania. Zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji.
Je plná antioxidantov
Zelená špargľa je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti škodlivým voľným radikálom. Tieto antioxidanty sú prevenciou proti viacerým chorobám.
Pri tepelnej úprave by sme si mali dávať pozor, aby sme špargľu neprevarili. Prehnaná tepelná úprava by totiž mohla výrazne znížiť množstvo antioxidantov a iných prospešných látok v špargli.
Obsahuje vitamín E
Špargľa je zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi a taktiež posilňuje imunitný systém.
Ak chcete zlepšiť absorpciu tohto vitamínu, pokvapkajte uvarenú špargľu olivovým olejom. Naše telo má schopnosť lepšie vstrebávať vitamín E spolu s tukmi.
Zdroj vitamínu K
Vitamín K môžeme nájsť najmä v zelenine zelenej farby. Zelená špargľa je skvelým zdrojom tohto vitamínu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Vitamín K pomáha telu absorbovať vápnik a práve preto posilňuje kosti.
Prevencia proti infekcii močových ciest
V špargli sa nachádza veľké množstvo aminokyseliny, ktorú nazývame asparagín. Táto aminokyselina je prírodným diuretikom, čo znamená, že má prirodzenú schopnosť vyplaviť z tela prebytočnú tekutinu a soľ. Časté vyplavovanie tekutín predchádza infekciám močových ciest.